Jurisprudentie: slecht handschrift en tentamens

5 februari 2024
Geschreven door: mr. J.S. Buiting

Een student vroeg onlangs om een oordeel van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (Afdeling) over de vraag of hij het recht heeft om een laptop te gebruiken bij tentamens omdat hij een slecht handschrift heeft (ABRvS 24 januari 2024, ECLI:NLRVS:2024:251). Als de student geen laptop zou mogen gebruiken, wil hij graag extra tijd voor het afleggen van tentamens. De student stelt een zeer onduidelijk handschrift te hebben, dit heeft hij ook te horen gekregen na tentamens. Zijn slechte handschrift is niet te wijten aan een medische beperking. Pogingen om netter te schrijven leveren de student echter extra stress op, waardoor hij in tijdnood komt.

De betreffende examencommissie heeft het verzoek van de student om een laptop te mogen gebruiken of om extra tijd te kunnen nemen afgewezen. Er is namelijk geen sprake van een functiebeperking bij de student, ook is zijn handschrift niet onleesbaarder dan dat van een gemiddelde student. Van een bijzondere omstandigheid is daarom geen sprake. Ook wijst de examencommissie erop dat er een gevaar bestaat voor precedentwerking, er zijn namelijk niet voldoende laptops beschikbaar voor alle studenten.

Alvorens inhoudelijk op de zaak in te gaan, moet de Afdeling oordelen over het feit dat het Cbe niet tijdig binnen tien weken op het beroep van de student heeft beslist. De Afdeling oordeelt dat dit geen fatale termijn is, maar een termijn van orde. Aan het overschrijden van deze termijn zijn dan ook geen rechtsgevolgen verbonden.

De Afdeling stelt vervolgens vast dat uit de betreffende onderwijs- en examenregeling blijkt dat de studie van studenten met een handicap of chronische ziekte zo nodig wordt aangepast. Daar is in deze zaak echter geen sprake van. De examencommissie had dan ook mogen besluiten dat er geen bijzondere omstandigheden zijn op basis waarvan de student een laptop zou mogen gebruiken. De student heeft ook niet aannemelijk gemaakt dat zijn slechte handschrift heeft geleid tot mindere of onvoldoende tentamenresultaten. Dat de student stress krijgt van zijn handschrift leidt ook niet tot een ander oordeel van de Afdeling.

Meer lezen:

Vorige
Vorige

Gebrekkig amendement numerus fixus op Engelstalig programma binnen een opleiding

Volgende
Volgende

Jurisprudentie: restitutie van het collegegeld