Wetsvoorstel onderwijsondersteuning zieke leerlingen

8 april 2024
Geschreven door: mr. J.S. Buiting

De minister heeft bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend waarmee een landelijk werkende stichting de wettelijke taak krijgt om de onderwijsondersteuning van scholen met zieke leerlingen te verzorgen (Kamerstukken II 2023/24, 36 530 nrs. 1-3). Momenteel kunnen scholen met zieke leerlingen zich laten ondersteunen door onderwijsadviesbureaus en universitair medische centra (umc's). De wetgever wil de bestaande structuur vervangen omdat deze verouderd, versnipperd en niet flexibel is. De bestaande financiering van de onderwijsadviesbureaus en umc's zal dan ophouden.

De nieuw aan te wijzen stichting gaat scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs ondersteunen die leerlingen hebben die door ziekte niet (volledig) in staat zijn om onderwijs te volgen. Deze stichting krijgt tevens een expertisefunctie op dit gebied. De stichting krijgt daarnaast de wettelijke taak om landelijk beleid te ontwikkelen en om aanvullende activiteiten te verrichten. De wettelijke taken van de stichting worden vastgelegd in de Wet subsidiëring landelijke onderwijsondersteunende activiteiten 2023. De aan te wijzen rechtspersoon mag bij de uitoefening van zijn taken bijzondere persoonsgegevens van leerlingen verwerken en is verplicht tot geheimhouding van deze gegevens.

Uit het wetsvoorstel of de toelichting wordt niet duidelijk waarom een stichting belast wordt met deze wettelijke taken en waarom deze taak niet van overheidswege uitgeoefend kan worden. Dit is eigenaardig omdat het uitgangspunt is dat wettelijke ofwel publieke taken door de overheid worden uitgeoefend zodat hier zo nodig democratische controle op uitgeoefend kan worden. Voor verzelfstandiging of privatisering van publieke taken is een bijzondere reden nodig. Een dergelijke reden wordt hier niet gegeven, er wordt dus niet duidelijk waarom deze taken niet van overheidswege uitgevoerd kunnen worden. Ook wordt niet duidelijk welke stichting de nieuwe wettelijke taken gaat uitoefenen Deze nieuwe stichting is, samen met bijvoorbeeld Nuffic en Neth-ER, onderdeel van een trend waarbij steeds meer publieke taken op afstand van de overheid worden georganiseerd.

Meer lezen:

Vorige
Vorige

Sturing in het funderend onderwijs

Volgende
Volgende

Reikwijdte Wet toezicht op informeel onderwijs